Podívejte se i na naše domovské stránky www.applaus.cz

Projít středem svého strachu

Znáte to: Zrychlený dech, zpocené ruce, úzkost, žaludeční potíže. Příznaky strachu před zkouškou nebo pracovním pohovorem znají snad všichni. A to nemluvím o vyschlém hrdle a neschopnosti cokoliv říci před cizími lidmi nebo při pracovní prezentaci před kolegy a šéfem. Hodně se setkávám s takovým ryze českým, alibistickým řešením: "Hele, tak jsem to nechal bejt. Stejně se nic nezmění". Nebo: "On se do toho tak hrne, tak co já bych na té poradě povídal".  Jen málokdo si však uvědomí, že každým podobným prohlášením nebo jen pomyšlením na něj a jeho uposlechnutím sklouzáváme do stavu, který by se dal označit za strach z veřejného projevu. Copak o to, pokud vám to nezabraňuje koupit si rohlík nebo objednat pivo, tak se s tím dá žít. Problém nastává v okamžiku, kdy se začnete mluvnímu projevu záměrně vyhýbat. Strach z veřejného projevu spadá do širokého spektra sociálních fobií, které postihují čím dál tím víc lidí. Jeho projevy jsou různorodé, od vyhýbání se pultovému prodeji nebo navštěvování pouze jedné restaurace, kde vědí, kdy nám mají bez říkání přinést pivo, až po neschopnost ohradit se před kolegy nebo říci si šéfovi o vyšší plat. Extrémní případy pak končí tak, že nevycházíte z bytu ze strachu, aby vás nikdo nepozdravil a vy museli odpovědět. 

Nedávno naši studenti točili reportáž o transformaci strachu na energii prostřednictvím přecházení po žhavém uhlí. Vtip tkví v tom, že se strachem z rozžhaveného uhlí se dá pracovat a přetvořit ho v pozitivní energii. Stejně tak se dá pracovat i se strachem z mluvení. Důležité je, stejně jako u toho uhlí, zamířit přesně do středu strachu. Projít jím. A ne jednou, Opakovaně a stále se do něj vracet, až najednou zjistíte, že se rozplynul. Zvolte si to nejhorší, co si dokážete představit: Stojíte před kamerou, světla svítí, všichni čekají... a vy nic. Nemůžete se pohnout, nemůžete vydat hlásek. Jestli je právě toto vaše představa toho nejhoršího, pak právě do tohoto středu zaměřte své úsilí a projděte jím. 

Ze všech samozřejmě potom nebudou televizní moderátoři, ale kromě toho, že se zbaví svých obav a strachů, zůstane jim energie, adrenalinový zážitek a vědomí, že to jde. A pak půjde i pracovní pohovor nebo žádost o vyšší plat.

(pH)