Podívejte se i na naše domovské stránky www.applaus.cz

Reportáž? To není jen tak si stoupnout před kameru!

Nedílnou součástí kurzů moderování jsou i semináře AV reportáže, které vede zkušený novinář, reportér a válečný zpravodaj Luboš Palata. Semináře jsou vlastně redakčními poradami, na které se stejně jako v jiných redakcích navrhují témata ke zpracování, hodnotí hotové reportáže a schvalují do vysílání.

_DSC0265_1

Je jeden večer, na který se z týdne vždy těším. A to je ten, v kterém se setkávám s účastníky mého semináře reportáže, který je součástí kurzů moderování. Většinou krátce předtím dopíši svůj článek do MF DNES, kde pracuji v zahraničním oddělení, běžím na tramvaj, chytám autobus, ale setkání s vědění chtivými účastníky redakční porady, kterými naše semináře jsou, za to stojí.

 

_DSC0312

 

 Po pětadvaceti letech v českých i zahraničních novinách, rádiích a televizích, po deseti válkách, v nichž jsem jako zpravodaj působil, rozhovorech s desítkami prezidentů, premiérů, ministrů zahraničí, po procestované osmdesátce zemí světa a několika letech novinářského pobytu v zahraničí, mám pocit, že mám novým adeptům této nelehké práce co předávat.

 

_DSC0272  _DSC0276

V kurzu byste se mohli a měli naučit především základům novinářského řemesla. Tím jsou nejen přesné informace, schopnost je získat, ale především kritické myšlení, tah na branku, touha kvalitními informacemi a objevnými pohledy pomoci lidem kolem sebe. Naučíte se, jak komunikovat s úřady, odborníky, ale i obyčejnými lidmi, tyto informace zpracovávat, ponechávat z nich to podstatné a balastu se naopak zbavit, kdy budete chodit na tiskové konference, absolvujete reportážní výjezdy, navštívíte zajímavá místa a třeba i ve svém okolí odhalíte zajímavé kauzy, uděláte, na konci kurzu dobré a kvalitní reportáže.

 

Především se vám ale budu snažit předat, že novinařina je víc než povolání, je to poslání.

Takže se na vás, další účastníky mých seminnářů moc těším

 

Váš Luboš Palata

laureát novinářské ceny Ferdinanda Peroutky

2157845--lubos-palata--1-300x225p0