Podívejte se i na naše domovské stránky www.applaus.cz

PROČ JSOU ÚSPĚŠNÍ LIDÉ ÚSPĚŠNÍ?

Jistě jste už někdy přemýšleli nad tím, jak to úspěšní lidé dělají, že jim vše vychází. Kde čerpají tu energii a kde se bere to ovzduší pozitivna, elektrizujícího šarmu a charisma, které kolem sebe šíří? Proč jim nikdo nedokáže nic odmítnout?

Přitom se zdá, že je to nestojí ani žádné úsilí, vypadají naprosto uvolněně, jako by to byla jejich přirozenost a dar, který dostali do kolébky, zatímco my ostatní se musíme usilovně snažit, aby nám vůbec něco vyšlo.

 

DOBŘE ZVOLENÝ CÍL = POLOVINA ÚSPĚCHU

 

Jste na omylu, pokud si myslíte, že úspěch je nějakým fatalistickým předurčením jedince. Je sice pravda, že hereditární vliv – tedy talent, vlohy, tělesné předpoklady a podobně – hraje důležitou roli v budoucím úspěchu nebo neúspěchu. Tyto předpoklady by se měly uplatnit při volbě oboru nebo činnosti, které se chcete věnovat.

Jestliže dobře zvolíte cíl a začnete na svém rozvoji odpovědně pracovat, jistě dosáhnete toho, že se vaše dovednosti dostanou na takovou úroveň, abyste měli šanci se ve zvoleném oboru uplatnit.

 

JAK SE PROSADIT V TVRDÉ KONKURENCI?

 

"Byl jsem už mnohokrát svědkem případů, kdy neuspěl člověk, který byl odborně velice zdatný a kompetenčně převyšoval všechny ostatní, ale prezentace těchto předností vykazovala závažné nedostatky v mluvním projevu, který nekorespondoval s vystupováním a vzbuzoval nedůvěru," říká lektor a trenér mediální a vzdělávací agentury APPLAUS MÉDIA Pavel Hronek, který se zabývá výcvikem rozhlasových a televizních moderátorů.

Když se to někomu stane několikrát za sebou, rezignuje a dostane se tak do tlaku, který může končit psychickými problémy.

"To, co si mnoho lidí neuvědomuje, je způsob, jakým působí na ostatní, jak se prosazují ve skupině, jak dokážou uspět v porovnáním s ostatními. Respektive, uvědomují si jenom část a troufám si říci, že v jistém ohledu velice nepodstatnou. Primárně posuzují to, jak vypadají, jaká mají gesta a jak se tváří. Ne, že by to nebylo důležité, ale mělo by to být přirozené a nenásilné. Vzhled a chování musí souznít s jejich osobností. Jsou různé kurzy, které učí jak se chovat na pohovoru, co na sebe, kam se dívat, co s rukama a dokonce, co říkat a co ne. Myslím, že takový přístup není úplně v pořádku a ve svém důsledku nadělá víc škody než užitku. "

 

NEJISTOTA SE POZNÁ NEJVÍC V HLASE

 

 

"Nejdůležitější je uvedení osobnosti a jejích projevů do souladu. Vaši partneři v komunikaci totiž nechtějí nejistotu, nechtějí cítit ve způsobu vašeho chování, vzhledu, gest, obsahu sdělení a kvality hlasu a mluvního projevu jakýkoliv rozpor. Ne, že by si to přímo uvědomovali, ale podvědomě to vnímají. Nemá smysl si na něco hrát. Dá se dobře obléknout, dají se při komunikaci držet na uzdě gesta a po nějakou dobu i mimika a ostatní projevy nonverbální komunikace. Co však nelze nijak namaskovat a nahrát, je hlas a mluvní projev. Okamžitě - už při prvním slově, na vás prozradí všechno. Jestli to ´Dobrý den´ myslíte upřímně, nebo ne, jestli jste si jistí ve svých dovednostech, jestli s vámi budou v budoucnu problémy, neříkáte pravdu, atd."

Odborník to dokáže rozebrat a poznat. Je-li vaším protějškem laik, tak cítí, že něco není v pořádku, cítí rozpor mezi vzhledem a tím co slyší, a to má samozřejmě vliv na vnímání vaší osoby a v konečném důsledku na rozhodování, zda s vámi spolupracovat chce nebo ne.

 

HLAS LÉKEM I HROZBOU

Hlas je projevem vaší psychiky, jejím věrným obrazem. Jestliže je ve vás něco v nepořádku, projeví se to na hlase. Dobrá zpráva však je, že to funguje i obráceně. Jak uvádí Pavel Hronek:

"Za předpokladu, že nemáte nějakou fyziologickou vadu nebo chorobu hlasivek, dá se dechovým a hlasovým cvičením zlepšit vaše psychosomatická kondice – tedy to, jak se celkově cítíte psychicky i tělesně – a uvést do souladu všechny vaše projevy ať už doma v soukromí, tak i na veřejnosti. Na druhou stranu, špatným užíváním hlasu se může rozvinout takzvaná hyperkinetická dysfonie, která může mít zpětně negativní vliv na stav psychiky."

 

(autor: Vendula Velísková)