Podívejte se i na naše domovské stránky www.applaus.cz

Video a jak na něj

Video, jako obrazově zvuková informace, dokáže upoutat, informovat, pobavit a samozřejmě následně i prodat. Je vysoce efektivní, a proto se k němu obracejí marketéři čím dál tím častěji. Než se však do jeho využívání pustíte, je nutné si uvědomit, že výroba videa něco stojí. A mnohdy ne málo.

Když se rozhodnete, že si necháte natočit promo video profesionály na profesionálním zařízení, přijde vás to minimálně na 30 tisíc. A protože videa jsou dnes tím, co nejvíce láká zákazníky, budete jich s největší pravděpodobností potřebovat točit víc. Cena za natáčení a aktivní používání videí se tak bude pohybovat na částce kolem 100 tisíc měsíčně, ani nemrknete.

Svěřit se do rukou odborníků je asi to nejlepší, co byste mohli udělat. Jediné, co jako klient musíte dělat, je konzultování od začátku až do konce tvůrčího procesu. Každý rozumný tvůrce videí ví, že výsledné dílo se v první řadě musí líbit zadavateli. Proto se snaží vymyslet pro něj podle jeho představ to nejlepší v rámci budgetu. Ne vždy se však výše částky, kterou se klient rozhodne vydat, s jeho představami protnou.

Zadavatel, který zatím nemá s audiovizuální tvorbou dost zkušeností, si nedokáže představit, co všechno vytvoření, byť krátkého, videa představuje. Většinou má obecnou představu, která se opírá o nějaké video, které se mu líbí a které našel třeba na internetu. To, že jeho vytvoření stálo několik desítek a možná stovek tisíc, ho vůbec nenapadne.

Představa, že lze sebejednodušší video udělat levněji, je veskrze mylná, ale pohříchu možná. To v případě, že použijete komerční techniku a využijete služeb neprofesionála. A proto podnikatelé, ale i menší firmy mnohdy dospějí k nápadu, že by možná bylo finančně výhodné točit si videa sami. Jestliže jste v této fázi uvažování, pojďme si říci, co byste měli vědět, aby vaše video vypadalo alespoň trochu k světu a nebylo jen verzí facebookových home příspěvků.

Bez náležitých hlubších znalostí, kameramanských a střihačských dovedností jsou možná natočit pouze některá videa. Jedná se v zásadě o tyto tři žánry:

Promluva k divákům
Představení produktu
a pro ty zkušenější i natočení nějaké situace, třeba záznam jednání nebo přednášky

ARCHIV POŘADY (1080 × 500 px) (1080 × 200 px) (2)

Ve všech těchto případech si budete muset připravit následující položky:

Námět a dramaturgický záměr
Scénář
Natáčecí techniku
Zvukovou techniku
Světelnou techniku
Editační program
Lokace
Rekvizity
Účinkující

Námět a dramaturgický plán

Zjednodušeně to znamená, co, jakými prostředky a komu chcete něco sdělit. V dramaturgickém plánu si řeknete jak bude vypadat video, jestli použijete nějakou grafiku, kdy bude jaký záběr nebo komentář tak, aby celé dílo bylo pro diváka srozumitelné a nerušily ho nějaké nelogické a nesrozumitelné záběry nebo výrazové prostředky. Je vždy dobré si ho napsat, zamyslet se nad ním a podívat se na něj očima lidí, kteří o látce, kterou chcete zpracovat nevědí vůbec nic. Jedině tak máte předpoklad natočit něco, co bude plnit svůj účel. Neméně důležité je stanovení cílové skupiny, kterou chcete oslovit. Ta určuje nejenom námět, ale i dramaturgii a nakonec i scénář.

Scénář

Scénář je dramaturgický plán rozpracovaný na úroveň textu, použité hudby, ruchů a podobně, a to vše s ohledem na čas. Scénář je přesný plán, co se bude ve videu dít. Většinou má textovou podobu, ale pro projekty bez textu a jednodušší videa můžete použít i tzv. storyboard, ve kterém jednotlivé záběry řadíte za sebe v podobě obrázků podobně jako v komiksu. Na vytváření storyboardů jsou také ke stažení aplikace, ve kterých ho připravíte pomocí fotografií.  Při tvorbě textu je nutné si uvědomit, že mluvený jazyk je jiný než psaný text. Nejčastější chyby vznikají právě proto, že tvůrce neumí převést spisovnou češtinu do hovorové a sdělení je potom pro diváka nesrozumitelné.

Technika

Technikou všeobecně je míněna kamera, zařízení na záznam zvuku a světla. Pro výše uvedené projekty však technika hraje, možná překvapivě, roli spíše vedlejší. Na natočení své promluvy, produktu nebo i záznam nějaké akce pro začátek postačí lepší mobilní telefon nebo zrcadlovka, která umí natáčet video synchronně se zvukem. Světlo je pro natáčení důležité, ale v okamžiku, kdy s videem začínáte a nevíte nic o způsobech nasvícení scény, méně škody naděláte, když použijete jedno centrální světlo zepředu nebo maximálně dvě -  napravo a nalevo. Úplně nejlepší je natáčet v místě, kde je světlo rovnoměrně rozptýlené na celém objektu natáčení. Vyhnete se tak nepříjemnostem se stíny a podobně. Mnohem důležitější je teplota světla – tedy zda vám víc vyhovují studené (bílé) nebo teplé (žluté). Zvuk můžete nabírat na mikrofon připojený k zařízení nebo použít dnes již dobře dostupné bezdrátové porty. Zvuk bude pak bez ruchů a nepříjemného dozvuku způsobeného odrazy od stěn. Při natáčení je rozhodně nutné použít stativ a nespoléhat se na nejrůznější digitální stabilizátory, které jsou na videu většinou snadno rozpoznatelné. Použít lze i gimbal, tedy zařízení, které slouží ke stabilizaci obrazu při natáčení z ruky. K tomu již je však nutná určitá zručnost.

Při natáčení tedy není až tak důležitá použitá technika, kterou lze přepnout na automatiku, ale dovednost nastavit si správně záběr. Umění kompozice a znalost střihové skladby je určující pro to, jak vaše výsledné video bude vypadat. Už při natáčení totiž musíte myslet na to, že s nabraným materiálem budete pracovat ve střižně a když vám nějaký záběr bude chybět, nebo bude příliš krátký či pokažený, může vzniknout nemilý problém. Konferenci asi kvůli jednomu záběru opakovat nebudete.  Střihová skladba je důležitá pro dynamiku videa a pro to, aby divák neustále věděl, odkud a na co se dívá. V okamžiku, kdy vám bude chybět jeden přechodový záběr, například kvůli střihu přes osu, jste ztraceni a na celý obraz mnohdy můžete rovnou zapomenout.

ARCHIV POŘADY (1080 × 500 px) (1080 × 200 px) (3)

Editační program

Tedy nástroj na střih videa je aplikace, ve které můžete pracovat s jednotlivými záběry, zkracovat, rozdělovat, řadit, dále přidávat zvuk, komentář, opatřit video grafikou – titulky, loga a následně video finalizovat a exportovat do formátu, který potřebujete – třeba .mpeg nebo .mp4. Asi nemá cenu zde popisovat, jak se s jednotlivými programy pracuje. Základní procesy jsou u všech programů standardně k dispozici. Pro začínající podnikatelské tvůrce je důležité, kolik do takového programu investovat. Zde je nutné říci, že základní funkce mají i editační programy, které jsou free ke stažení. Se všemi se však musíte naučit pracovat, a to vyžaduje určitý čas. Zdarma můžete mít i profesionální nástroj – třeba DaVinchi Resolve, ale ten je mnohem náročnější na hardware a pro začátečníka možná zbytečně moc složitý. Další programy, se kterými se můžete setkat jsou Premiere Pro, Vegas, Edius, Final Cut a další. Ceny jsou od 15 tisíc výše pro základní verzi, nebo v některých případech měsíční licence od cca 500,- Kč za měsíc. 

Lokace a rekvizity

Aby vaše video bylo obrazově hezké a pro diváka zajímavé, je dobré zamyslet se nad tím, co bude kromě objektu natáčení v obraze vidět. Pod pojmem lokace si nemusíte představovat pouze středověký hrad nebo řídící středisko NASA. Může to být klidně i byt nebo konkrétní místo kdekoliv. Vybírá se tak, aby korespondovalo s dramaturgickým záměrem, který jste si určili. Abyste svůj produkt – třeba přírodní kosmetiku - přiblížili divákovi, můžete ho hezky rozestavět na nasvícené ploše, ale také ho umístit do mělkého potůčku za domem, aby přes něj přetékala zurčící voda. Dojem přírodnosti bude pro diváka více intenzivní. Také rekvizity jsou důležité. Když budete promlouvat k zákazníkovi před holou stěnou, můžete se mu po krátké chvíli zdát nudní a nezajímaví. Když si třeba sednete na červený gauč, už to pro diváka něco znamená a s něčím si vás i váš produkt identifikuje. Také dobře rozmyšlené předměty v pozadí nebo na popředí dodají záběru hloubku a přidají mu na zajímavosti.

Účinkující

Výběru osob, které budou účinkovat ve vašem videu, byste měli věnovat velkou pozornost.  V mnoha případech asi první volba padne, jako na podnikatele, na vás osobně. Je to nejjednodušší a tak nějak přirozené – produkujete něco, za čím si stojíte. Zvyšuje to důvěryhodnost produktu a vás jako podnikatele nebo majitele firmy. Jenže v okamžiku, kdy neumíte pořádně mluvit a vystupovat před kamerou, docílíte pravého opaku. Dodnes mnohé ve snu straší šílené reklamní spoty jedné firmy prodávající elektrospotřebiče, ve které projev majitele s neuvěřitelným přízvukem a mnohými nesrozumitelnými slovy včetně vlastního jména odrazovaly tisíce zákazníků od nákupu. A někteří si tento neuvěřitelný výkon spojují s onou značkou dodnes. Jestliže si svým projevem nejste jisti, udělejte něco jako malý casting. Můžete zkusit spolupracovníky, rodinu, známé. Dále máte možnost oslovit nějakého profesionála. A nebo – naučte se to. Ze zkušenosti víme, že dobrému a důvěryhodnému projevu se dá naučit a stojí to stejně jako angažování profesionálního herce.

Nakonec je nutné si uvědomit, že vše, co ve svém díle použijete, buď musíte vytvořit sami, nebo si musíte zabezpečit licenci na užití autorských a interpretačních práv. Pro hudbu je to OSA (autorská práva) a INTERGRAM (práva výkonných umělců), pro textová díla (tedy i texty k písničkám) DILIA.

Natáčení videa je syntetická činnost. Je to spojení kreativity a technických dovedností. Musíte mít estetické vnímání obrazu i zvuku, představivost, musíte mít dobré stylistické dovednosti a technické předpoklady poradit si se zádrhely, které se během tvorby vyskytnou. Je dobré si připomenout osvědčenou poučku: Nejslabší článek v soustavě určuje kvalitu celku. Takže rada na závěr zní: Začněte jednoduše, nesnažte se kopírovat to, co jste někde viděli. I když to vypadá na obrazovce jednoduše, mnohdy se za tím skrývá drahá technika, týdny práce a profesionalita a zkušenosti tvůrců. Tím nechci říci, že byste nezvládli natočit dobré video, ale stojí za to zamyslet se nad tím, že čas, který strávíte přípravou, natáčením a střihem můžete věnovat rozvoji svého podnikání. Vězte, natočení jednoduchého videa vám bude trvat minimálně 15 - 20 hodin. Kolik stojí hodina vašeho pracovního času?  

pH

ARCHIV POŘADY (1080 × 500 px) (1080 × 200 px) (1)