Podívejte se i na naše domovské stránky www.applaus.cz

Mrakomor na ministerstvu

 prymulatk_200925-131420_cen

A je tady podzim. Ne jen ten meteorologický, ne astronomický, ty už nastaly před pár dny, ale ten opravdový, sychravý, deštivý, větrný, mlhavý a ... covidový. Ano, přesně ten podzim, o kterém všichni mluvili a který předpovídali už od dubna. Pozor! Přijde podzim a přidají se chřipky a další respirační choroby. Je nutné se na to připravit, říkali.  Je nutné se připravit na nárůst nakažených, na zvýšený tlak na nemocnice a také na nějaká omezení. Společenská, kulturní a ekonomická. Jo, až přijde podzim, udeří Covid společně s chřipkou, a to pak bude!

Covid tedy udeřil podle předpovědí. O chřipce se zatím nějak nemluví Jako kdyby nebyla. Snad proto, že není zabezpečeno dostatek očkovacích dávek. Ale opatření se zavádějí. Stejně jako na jaře nejprve povinnost nosit roušky. Pak omezení provozní doby restaurací, omezení shromažďování více než 500 osob v uzavřených prostorách a 1000 venku. Navíc si všichni musí sednout na židli a pokud možno se spolu nebavit, protože tak se zvyšuje nebezpečí přenosu. Některé školy jsou už uzavřeny, vysoké školy učí distančně.

Všichni už tak nějak tuší, co by mohlo, a s největší pravděpodobností bude, následovat. Distanční výuku zavedou postupně všechny školy. Uzavřou se i školky, kde se objeví nákaza. Tedy téměř všechny. Rodiče budou muset být doma a z domova i pracovat. Některé firmy přeruší kvůli Covidu výrobu, hospody, bary a restaurace se zavřou, protože se nevyplatí mít otevřeno.

Historická centra měst jsou už teď téměř vylidněna, ale vlivem zimy a chladna bude všude prázdněji, než na jaře. Koncerty, výstavy a divadelní a filmová představení se budou hromadně rušit. Buď kvůli proticovidovým opatřením nebo kvůli absenci vyděšených návštěvníků.  A jak se přidají mrazy, zalezou všichni domů do tepla a začnou nakupovat přes internet. Věci se vrátí do jarních kolejí.

Tedy zdánlivě. Na jaře se totiž začala opatření zavádět kolem jarní rovnodennosti, kdy se dny prodlužovaly, teploty stoupaly a  délka slunečního svitu se zvětšovala. Lidé mohli čím dál tím více chodit na procházky a do přírody, mohli využít povolených výdejových okének a alespoň omezeně se účastnit společenského života a užít si sociálních kontaktů. Nyní jsme v přesně opačné situaci. Dny se začnou zkracovat víc a více, až se bude rozednívat po osmé hodině ranní a ve čtyři už bude tma. Bude mlha, plískanice, přidá se déšť se sněhem a hlavně zima, která nikoho nebude lákat ven. 

Omezení kontaktů na skypeové a telefonní hovory, pocit osamocení, obavy o budoucnost, finanční a existenční problémy, to všechno jsou stressové faktory, které u mnoha lidí vyústí v deprese. U některých predispononovaných lidí se může rozvinout bipolární nebo jiná specifická porucha osobnosti nebo psychóza. Tlak na psychiku znásobí i krátké dny a  počasí.

S postupem podzimu a se zvýšenou domácí konzumací alkoholu se začne zvyšovat riziko úzkostných nálad, depresí a  sebevražd.  Už na jaře se výrazně zvýšil počet telefonátů na krizové linky i dětskou Linku bezpečí. Co se bude dít nyní, si nikdo netroufne přesně odhadnout. V každém případě vzmáhající se vlna odmítání vládních opatření naznačuje, že s psychikou lidí se už něco začíná dít a to něco začíná nahlodávat celou společnost.

Je tu tedy podzim roku 2020. Až to připomíná scény z jedné české pohádky. Vždy, když se objevila záporná postava, Mrakomor, obloha se zatáhla, začal fičet vítr a rozpršelo se. Mrakomor, hrál ho Radoslav Brzobohatý, vychrlil své výhrůžky, a zmizel.

princ-a-vecernice4_denik-630

Vzpomněl jsem si na to ve chvíli, kdy jsem sledoval poslední tiskovou konferenci našeho nového ministra zdravotnictví. Mrakomor se zjevil ve své černé roušce, pohlédl na prince Velena - lid, a oznámil další dávku opatření a utahování šroubů podložené čísly, o kterých nikdo nemůže s jistotou říct, co vlastně znamenají. Pro větší efekt se v tu chvíli zatáhla obloha, rozpršelo se a začal podzim.  

Nevím, kde se vzalo přesvědčení, že Mrakomor si na jaře získal respekt a že ho všichni uznávají, divže ho nemají rádi. Tenhle národ totiž miluje pohádky. Hlavně ty české. Běda, když někdo sáhne na Tři oříšky pro Popelku, Prince a Večernici, Šíleně smutnou princeznu nebo Anděla Páně. Jak by některý z Čechů, Moravanů a Slezanů mohl mít rád Mrakomora? Záporňáka, který jen lidi trápil, vyhrožoval a sužoval, jen aby pro sebe získal Večernici a ovládl svět?

Vím, i záporňáci jednají podle své vnitřní logiky. Mají svou kouzelnou moc, kterou mohou ovlivňovat chování počasí, lidí, vůli svých nohsledů a temné síly. Náš Mrakomor má standardní epidemiologické postupy a logicky je používá. Ale zapomněl na to, že podzim není jaro. A stejně jako filmový Mrakomor zapomíná na život a na to, že lidi jsou lidi, kteří potřebují žít a mít naději. 

A my jsme se už poučili. Víme, že Covid 19 není nic strašného, ale že jsou tady zranitelné skupiny lidí, které musíme chránit. Naučili jsme se odpovědnosti stejně jako princ ve zmíněné pohádce. Víme, že se vyplatí poslechnout radu Večernice, ale že spoléhat se na švagry opravdu nemůžeme. K Měsíci, větru a Slunci se můžeme pouze tak modlit. Sice nám to trvalo a stále ještě trvá, ale stejně dobře si začínáme uvědomovat, že jestli necháme Mrakomora aplikovat jeho postupy, může se stát, že důsledky budou pro tuto společnost mnohem více katastrofální a devastující, než celý Covid. A to tak, že potom nepomůže ani to, kdybychom si za premiéra zvolili psychiatra. (pH)